De voeten van Abdullah
Lezen voor de lijst
'De voeten van Abdullah' is een verhalenbundel bestaande uit acht (vanaf 2002 negen) vertellingen die zich grotendeels afspelen in Bertollo, een Arabisch (Marokkaans?) dorpje.
In de verhalen keren vaak dezelfde personages terug. Zo spelen de jongens Khadroen, Moehand en Hafid een grote rol in vier verhalen. In hun dorp wordt seksualiteit onderdrukt en gecontroleerd en dit leidt tot broeierige en gewelddadige situaties. Daarnaast laat Bouazza zien dat het rigide toezicht op lust een groot beroep doet op eigen creativiteit, zoals het verhaal van de vrouwen aantoont die fallusachtige groentes koesteren wanneer hun mannen bidden. Seksualiteit en seksueel geweld spelen sowieso een grote rol in dit boek. Het boek opent met het verhaal van een oude man, de ik-figuur, die vertelt hoe hij Sibawayh destijds als slaaf heeft gekocht op de markt. Hij neemt de jongen als seksspeeltje mee naar huis. In poëtische taal wordt vervolgens verslag gedaan van het seksueel geweld dat volgt. Terug in het heden krijgt de oude man voor de deur van zijn arts een fikse afranseling en hij valt door de stokslagen van zijn ezel. Het blijft onduidelijk of hij deze aanslag overleeft. In het titelverhaal keren de voeten van de broer van de ik-figuur (ditmaal een jonge jongen) terug uit de heilige oorlog. Wanneer zij zich aandienen aan de voordeur, schrijft Bouazza: 'Op de grond, voor de deurdrempel, stond Abdullah: twee voeten, fraai boven de enkels geamputeerd, die uitliepen in wat op salamischijfjes leek. De enkels waren bestoft en de nagels zwart van een lange tocht. De afdruk van sandalen, die waarschijnlijk onderweg waren versleten en afgedankt, was zichtbaar. De paarse aders waren opgezwollen. Onmiskenbaar: het was mijn broer Abdullah.' De voeten keren in een later verhaal terug, waarin de jongen Hafid de teruggevonden voet als wapen gebruikt. De verhalen spelen zich niet alleen in Marokko af. De ik-figuur uit 'Apollien' komt via de pin-ups van de vrijgezel uit zijn dorp terecht in Amsterdam.
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Ben je op zoek naar een poëtisch geschreven boek dat idyllisch lijkt maar al snel vreemd en wreed blijkt? Wil je je laten meevoeren op een zoektocht naar culturele verschillen tussen oost en west? Benieuwd hoe vrouwen en mannen zich verhouden tot elkaar in een multiculturele wereld? Ben je niet bang om door een schrijver geconfronteerd te worden met eigen vooroordelen en aannames? Bouazza speelt het spel der verleiding virtuoos. Dat betekent dat je als lezer continu op je hoede moet blijven. En open alvast het Woordenboek der Nederlandse taal, want Bouazza laat je zien dat het Nederlands veel rijker is dan je dacht. Verder kan het je helpen om van tevoren een samenvatting van LiteRom te lezen. Kortom, ben je op zoek naar een sprookje uit 1001 nacht, dan ben je bij Bouazza aan het verkeerde adres. Geen zachtjes wegzinken in een ver en droef en romantisch verhaal, maar hardhandig teruggezet worden op je eigen benen.
Om over na te denken
Wat weet jij als Nederlandse lezer van Marokko? Welke beelden heb je in je hoofd? Ben je bereid deze beelden te toetsen aan de Marokkaanse wereld die Bouazza je voorlegt? Pas op: niet alles is wat het lijkt! Dat weet je natuurlijk al, omdat het fictie betreft, maar in de verhalen van Bouazza moet je extra op je hoede zijn.
Prijzen
- Bekroond met de E. du Perronprijs (1996) Meer informatie.
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik vond "Liefde onder de olijfboom" en "Satanseieren" wel grappige verhalen. Het ging vooral over seksualiteit, lusten en erotiek. Ik had nog nooit zoiets eerder gelezen, en ik kon deze verhalen het best volgen van de hele bundel.'
Manja, havo 5, op: scholieren.com
'Het is een ontzettend idioot verhaal met allerlei vreemde gebeurtenissen en ik vond het niet prettig om te lezen!'
Anoniem, havo 4, op: scholieren.com
'Gebeurt me niet vaak, maar ik kon dit boek niet uitlezen. Ik heb niets tegen seks en seksuele ervaringen, maar dit ging me gewoon te ver.'
Anoniem, op: bol.com
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Hafid Bouazza
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Marugg, Tip
-
Erwin Mortier
-
Miquel Bulnes
-
Willem Frederik Hermans
-
Jeroen Brouwers