Tussentijds
Lezen voor de lijst
In 'Tussentijds' neemt Robin de trein naar Zuid-Duitsland om daar zijn vrouw Tess te bezoeken. Tess is in Zuid-Duitsland voor de publicatie van haar eerste prentenboek. Tijdens de treinreis komt Robin door een gebied dat eerder door vreselijke overstromingen is getroffen. Het is ook een zomer vol nieuwe hitterecords en rampen om het benauwd van te krijgen. Als hij zijn zoontje Mats naast zich ziet zitten, vraagt hij zich af hoe het verder moet met hem in deze wereld. Is het wel eigenlijk verantwoord om in deze tijd nog kinderen op de wereld te zetten?
In verschillende terugblikken en vooruitblikken komen twijfels en angsten over het ouderschap naar voren. Tegelijkertijd blijkt uit de dialogen tussen Robin en Tess een onvoorwaardelijke liefde voor hun jonge zoontje en een liefdevolle betrokkenheid met de planeet.
Leen het e-book en het luisterboek in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Lees alvast een paar bladzijden
Leesaanwijzingen
Tussentijds is een boeiend en actueel boek als je geïnteresseerd bent in de maatschappelijke thema’s van nu. Zantingh brengt actuele en complexe vragen over klimaatverandering en het opvoeden van kinderen in deze wereld op een beeldende manier onder woorden, waardoor het boek vlot te lezen is. De roman is in tegenstelling tot veel klimaatfictie positief en hoopvol. Het boek heeft een originele opbouw en een verrassend slot. De afwisseling tussen de twee nauw met elkaar verbonden verhaallijnen ondersteunt de twijfel van de hoofdpersonen Robin en Tess.
Het boek is wellicht ook interessant als je op zoek bent naar diepere lagen in boeken. In dit boek spelen visuele elementen zoals de cover en de illustraties bovenaan de hoofdstukken ook een bijzondere en symbolische rol.
Zantingh heeft bij het boek ook een playlist van 19 nummers samengesteld; je vindt die onderaan deze pagina op zijn website.
Om over na te denken
Denk je weleens na over klimaatverandering? Heb je het er weleens over met anderen?
Wat heeft klimaatverandering voor impact op jou en je omgeving? Denk je dat de impact van klimaatverandering voor ieder mens gelijk is?
Zijn er dingen die je doet om klimaatverandering tegen te gaan? Hebben voorspellingen over de toekomst invloed op keuzes die je maakt?
Wat zal mensen volgens jou eerder tot actie aanzetten: negatief nieuws met betrekking tot klimaat en klimaatverandering of juist positief nieuws?
Kun je in deze tijd nog wel kinderen – met alle vervuiling die zij meebrengen – op aarde zetten, of zijn toekomstige generaties juist nodig om een leefbaar klimaat te maken?
Als ouders een kind ter wereld brengen: wat zijn hun verantwoordelijkheden? En welke beloften doen zij?
Prijzen
- Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2023 (shortlist)
- Genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2023
Vragen aan Peter Zantingh
Wat anderen van dit boek vonden
'Een nadenkende vernuftig in elkaar stekende roman die ondanks het zware thema niet deprimerend is. Een boek met rake observaties dat je van station tot station in toenemende onrust meeneemt met gedachten waarin retrospectief en prospectief elkaar afwisselen en je tussentijds meegenomen wordt in zowel een hypothetische als bewezen wereld. Je leest het in één leesrit uit. Dit is goed.'
Rbbrleest, op: hebban.nl
'Er gebeurt veel in dit boek – een demente vader, een zoontje, een liefde, een overdosis onbeduidende plannen wat er nu wel of niet met Amelisweerd gaat gebeuren. En toch is het nooit te veel. Zantingh zoomt precies in op de juiste momenten waardoor de vaart in het verhaal blijft. Samen met de heldere schrijfstijl, inclusief zinnen om in te lijsten, en het feit dat klimaat niet het gehele boek overneemt zorgt dat ervoor dat het verhaal werkt.'
Paula, op: bookbreak.nl
'Anders dan in veel andere millennialromans, waarin relaties veelal uitzichtloos zijn en er veel moeite wordt gedaan, maar nauwelijks voor elkaar, klinkt er in deze roman bijna op elke bladzijde een liefdevolle gehechtheid aan het leven door, en aan het kind. Die vind je in de dialogen tussen Robin en zijn vader, tussen Robin en Tess, maar ook in de subtiele observaties van het alledaagse. In het slot openbaart zich een haast magische verrassing die het boek boven zichzelf doet uitstijgen.'
Dietske Geerlings, op: tzum.info
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Peter Zantingh (1983) is schrijver van romans en non-fictie. In zijn werk staat het concept tijd vaak centraal. Voor Tussentijds publiceerde Zantingh Een uur en achttien minuten, De eerste maandag van de maand en Na Mattias; dit laatste boek vind je ook op deze site, op N3. Hij werkt bij de weekendkrant van NRC waar hij journalistieke verhalen schrijft en begeleidt.
Over het ontstaan van Tussentijds schrijft hij het volgende: “Ik maak mij zorgen over wat mijn zoontje misschien zal overkomen. Wij hebben hem tot leven gewekt, maar er zijn allerlei voorspellingen die zeggen dat hij gaat opgroeien in een vrij catastrofale wereld. Misschien had hij er beter niet kunnen zijn. Tegelijkertijd hou je van hem dus je wilt dat hij er wel is. Toen wist ik dat als ik een nieuw boek zou gaan schrijven, het zou gaan over een man die worstelt met die twee werkelijkheden.”
Op deze site vind je informatie over de auteur: Peter Zantingh
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Adriaan van Dis
-
Jaap Robben
-
Peter Zantingh
-
Wytske Versteeg
-
Simone Atangana Bekono
-
Yves Petry