Drift
Lezen voor de lijst
Een jonge vrouw loopt ’s nachts na een knetterende ruzie weg. Ze laat haar man, ze zijn nog niet eens zo lang getrouwd, verbijsterd achter. Je volgt haar daarna nog 40 dagen. Door middel van flashbacks, fragmenten uit de enorme hoeveelheid dagboeken die de hoofdpersoon bij elkaar geschreven heeft en op het eerste gezicht losstaande verhalen die de subtitel ‘De Welp’ meekrijgen, leer je de hoofdpersoon, die dezelfde naam heeft als de schrijfster, steeds beter kennen. Waar is het misgegaan in deze relatie?
Leen het e-book in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Drift gaat over een relatie die op de klippen loopt. Je volgt de hoofdpersoon gedurende veertig dagen op haar zwerftocht door Brussel terwijl ze haar relatie op alle mogelijke manieren overdenkt. Je leert
de jonge Breg(je) ook kennen door de hoofdstukken die de subtitel ‘De Welp’ meegekregen hebben. Wat zeggen deze teksten nu eigenlijk over de volwassen Bregje?
Achterin het boek staat een verantwoording van alle teksten die de auteur gebruikt heeft. De schrijfster vertelt bijvoorbeeld niet voor niets over een reis naar Napels, Pompeï en Herculaneum. Ook de proloog zet je op het spoor van een tragedie uit de klassieke oudheid. Qua begrip van de roman levert het veel op als je deze intertekstuele verwijzingen, er zitten er nog veel meer in, uitzoekt. Daarnaast heet het eerste deel van de roman niets voor niets ‘Er was eens’.
Hofstede schrijft onverbloemd over haar stukgelopen relatie. Als je moeite hebt met expliciete seksscènes, is dit boek niets voor jou.
Om over na te denken
Is de manier waarop je opgevoed bent van belang voor je latere relaties? Bestaat eeuwige liefde? Wanneer besluit je om een relatie te verbreken? Is aan iemand anders denken tijdens een relatie eigenlijk al vreemdgaan?
In hoeverre ben jij jezelf in een relatie? Schotel jij een ander een betere versie van jezelf voor? Ben jij altijd trouw aan jezelf?
Waarom schrijven mensen in een dagboek? Hoe belangrijk is taal voor jou? Wat is de scheidslijn tussen feit en fictie? Waarom hebben mensen verhalen nodig?
Prijzen
Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2019.
whyilovethisbook
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Door de gedetailleerde stijl van het boek en de treffende vormen van beeldspraak moest ik het boek af en toe weg leggen om even rustig te overdenken wat ik had gelezen, vooral bij de passages over het slaapgebrek van de verteller.'
Jiska, op: scholieren.com
'Hofstede speelt een bewonderenswaardig gelaagd spel met de mythe van Pygmalion uit Ovidius’ Metamorphosen, overigens zonder een letterlijke aanwijzing naar die verhaalstof te geven.'
Miriam Piters, op: tzum.info
'De ruimte tussen kille rationaliteit en warmbloedige lichamelijkheid weet Hofstede in deze roman krachtig open te trekken.'
Femke Essink, op: groene.nl
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je meer informatie over Bregje Hofstede
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Begeerte
Manon Uphoff
-
De consequenties
Niña Weijers
-
Liefde, als dat het is
Marijke Schermer
-
De wetten
Connie Palmen
-
Eenzaam avontuur
Anna Blaman