Van den vos Reynaerde
Lezen voor de lijst
Op de hofdag van de leeuw koning Nobel, een pinksterdag, reppen alle hovelingen zich naar het hof. Alleen Reinaert de vos laat verstek gaan. Dat heeft een reden. Het ene na het andere dier doet zijn beklag over de vos. Uiteindelijk is de komst van de haan Cantecleer met zijn dode dochter op een baar de aanleiding voor Nobel om zijn leenman te dagen.
De trouwe vazal Bruun de beer wordt op pad gestuurd om dit te doen. Hij krijgt echter een behoorlijk pak ransel, dankzij de valstrik die Reinaert voor hem legt. Gehavend weet Bruun nog net het hof te bereiken om melding te maken van Reinaerts streken. Een tweede vazal gaat, minder naïef, op pad. Desondanks wordt ook deze vazal, Tibeert de kater, het slachtoffer van zijn eigen vraatzucht. Ten slotte wordt Grimbeert de das, een oomzegger van Reinaert, eropuit gestuurd. De slimme vos lijkt berouw te tonen. Na het biechten komen ze aan bij het hof. Reinaert wordt ter dood veroordeeld en de galg wordt gereedgemaakt. Maar Reinaert heeft nog een verrassing in petto. Terwijl hij veinst dat hij publiekelijk schuld wil bekennen, dist hij een nieuw verhaal op. Het rijk van koning Nobel wankelt door toedoen van deze schurk.
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Het verhaal van Reinaert de vos is zo bekend dat het bij het lezen van dit verhaal makkelijk kan gebeuren dat je alleen oog hebt voor die aspecten die je bekend voorkomen. Een tip bij het lezen van dit verhaal is om alles wat je al weet over Reinaert even te 'vergeten' en om op een frisse, nieuwe manier kennis te maken met de vos en de andere dieren uit het rijk van koning Nobel.
Let daarbij ook op de manier waarop Willem omgaat met de taal. Veel humor is namelijk typisch talige humor. Wat de gebeurtenissen betreft is het verhaal tamelijk vlak en voorspelbaar. De bijzonderheden van dit verhaal zijn vooral in de dialogen te vinden en in de manier waarop Reinaert vele dieren en mensen te kijk zet.
Om over na te denken
Hoe verhoudt een dierenverhaal zich tot onze wereld? Kun je de dieren serieus nemen, of blijven ze enigszins lachwekkend, in hun pogingen om de mensenwereld na te bootsen? Wat zijn goede manieren om misstanden aan de kaak te stellen?
Samenvatting
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik vind het een ontzettend leuk boek om te lezen. Het was vrij lastig om het Middelnederlands te lezen, zelfs met een redelijke vertaling ernaast. Ik heb alle dichtregels gelezen, maar ook Reinaerts geschiedenis waarin zijn latere lotgevallen zijn opgetekend. Dit is een stuk in de Prisma-uitgave die ik heb gelezen dat na het origineel volgt. Het is toch lastig om het goed te begrijpen allemaal. Althans, om het in één keer te begrijpen. Je leest het niet met hetzelfde gemak door als dat je bij een gewoon boek zou doen. Toch deed dat aan de amusementswaarde van het boek voor mij niets af.'
Koen, 6 vwo, op: scholieren.com
'Ik zou een ander niet aanraden om dit boek te lezen, omdat sommige dingen in het verhaal heel vies besproken worden. Bijvoorbeeld als Bruun vastzit in de boomstam en hij zich losrukt en daarmee zijn oor en stukken huid eraf trekt. Dat wordt zo smerig omschreven, niet echt prettig om te lezen. Verder eindigt het verhaal gewoon onbevredigend.
'Tess, 4 vwo, op: scholieren.com
'Het verhaal zelf, het onderwerp en het thema spreken me zeker aan, maar om te lezen vond ik Van den vos Reynaerde nogal saai.'
Lynn B, 5 vwo, op: scholieren.com

Meer informatie over Van den vos Reynaerde op literatuurgeschiedenis.org
Op deze site vind je informatie over de auteur: Willem de Madocke
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
Er zit geen spek in de val e.a. dierenverhalen
Anton Koolhaas
-
J.A. Schasz
Erik of Het klein insectenboek
Godfried Bomans
-
Marieke Lucas Rijneveld
-
Nico Dros