Het recht van de sterkste
Lezen voor de lijst
In 'Het recht van de sterkste' tekent Cyriel Buysse het leven van het gewone volk in de beruchte Zijstraat van het West-Vlaamse Nevele, zijn geboorteplaats.
In de tweede helft van de 19e eeuw wordt deze straat bewoond door landarbeiders, stropers en wiedsters. Er wordt, ondanks de armoede, veel gedronken, en dagelijks zijn er vechtpartijen, waaraan de hele straat meedoet. De brute kracht van de man overheerst er.
De hoofdpersoon is Maria Beert, die door Reus Balduk, een geweldenaar verderop uit de straat, na afloop van een avondje op de kermis in het korenveld wordt verkracht. Als blijkt dat ze zwanger is, trouwt ze met hem – wat moet ze anders? Het wordt een huwelijk vol ellende en geweld, waarin zij alleen – tijdelijk – rust vindt als hij wegens stroperij in de cel belandt.
Lees dit boek direct digitaal bij dbnl.nl
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Dit boek is meer dan 120 jaar oud. Het beschrijft een wereld die waarschijnlijk erg ver van je af staat: het treurige leven van arme, kansloze mensen op het Vlaamse platteland, ergens in de 19e eeuw. De schrijver zorgt er wel voor dat je er met je neus bovenop zit, maar dat gebeurt dan wel weer in een bijna vreemde taal: verouderd, Vlaams taalgebruik, en zelfs hier en daar de straattaal van het ruwe volk dat wordt geportretteerd; er zijn wat verklarende voetnoten, door Buysse zelf toegevoegd. Je ziet het: je zult hier wel moeite voor moeten doen. Maar als je gewoon rustig en aandachtig doorleest, hoef je echt niet vast te lopen. Het verhaal is niet ingewikkeld en is goed te volgen, al wordt er duidelijk gerekend op een actieve lezer, die een 'goede verstaander' is: niet alles wordt expliciet beschreven, tussen de regels valt er ook nog wat te halen.
Al met al kan het verhaal wel confronterend zijn: het lot van Maria is gruwelijk en de lezer zit er, zoals gezegd, met zijn neus bovenop.
Om over na te denken
Staan mensen die geboren worden in een kansarm milieu per definitie op achterstand? Zijn zulke mensen eigenlijk zelf ook hun leven lang kansloos? Of is geluk een keuze?
Is idealisme een luxe die alleen 'the happy few' zich kan permitteren?
Geldt 'het recht van de sterkste' alleen in de natuur of ook in de (beschaafde) mensenwereld?
Kun je je voorstellen dat iets wat begint met verkrachting toch uitgroeit tot een liefdesrelatie?
Boekbespreking
Wat anderen van dit boek vonden
'Voor de tijd een heftig verhaal over een Vlaams meisje dat trouwt met haar verkrachter. Ik blijf het toch lastig vinden om oudere Vlaamse literatuur te lezen vanwege de taal, maar het verhaal is zo goed dat het de moeite waard is door te zetten.'
Joost, op: goodreads.com
'Wat een schok om Het recht van de sterkste te lezen! We volgen Maria, van verkrachting tot aan haar dood, zelfs nog een luttel daarna. Reus Balduk, haar sinistere bezitter, is een van de grimmigste personages ooit te boek gesteld en de gruwel van sommige passages is haast ondraaglijk. Ook de bonte stoet nevenkarakters, van Klod de Vos tot 't Slijperke, biedt nergens soelaas.
Arm Vlaanderen vol ijdele klachten. Het geluk wordt verwoest. Elke dag, elke gebeurtenis is een nieuwe druppel in de reeds zo boordevolle schaal van ’s levens bitterheid. Schabouwelijk keutelvolk vol doffe ellende!'
Benny, op: goodreads.com
'Deze in 1893 verschenen streekroman tekent in felle tonelen een primitieve samenleving, waarin rauwe mannen alle recht in eigen hand namen en de passieve vrouwen naar willekeur overheersten. Het Vlaamse taaleigen zal, ondanks een aantal verklarende voetnoten, voor velen de lectuur bemoeilijken.'
Biblion recensie
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Cyriel Buysse
Meer Lezen voor de lijst over: Vrouwenleven
-
onbekend
-
A.L.G Bosboom-Toussaint
-
Louis Couperus
-
Frederik van Eeden