Strepen aan de hemel
Lezen voor de lijst
Strepen aan de hemel bestaat uit vier verhalen die min of meer chronologisch geordend zijn. In deze verhalen vertelt Durlacher wat hem overkomen is in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook schrijft hij over de bevrijding en hoe hij na een lange reis weer in Nederland komt.
Door het eerste verhaal heen loopt een analyse aan de hand van boeken die Durlacher heeft bestudeerd over de vraag of de geallieerden wisten wat Hitler van plan was met de Joden. Durlacher komt er namelijk achter dat de geallieerden goed op de hoogte moeten zijn geweest van de 'Endlösung'.
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Veel lezers ervaren Strepen aan de hemel als schokkend. Je leest van binnen uit wat er allemaal gebeurde in de concentratiekampen in Duitsland. Je kunt het je bijna niet voorstellen hoe erg de verschrikkingen waren. Het vergt soms enige moed van je om door te lezen, maar het is belangrijk dat dit verhaal nog steeds verteld wordt.
Daarnaast zul je ongetwijfeld even moeten wennen aan de stijl van Durlacher. Het boek is geen echte roman terwijl er toch literaire technieken gebruikt worden. Durlacher analyseert in het boek Strepen aan de hemel namelijk twee andere boeken: Het gruwelijke geheim van Walter Laqueur en Auschwitz and the Allies van Martin Gilbert. Deze manier van schrijven is uniek in de literatuur. Houd steeds in gedachten dat deze boeken min of meer de aanleiding zijn geweest om Strepen aan de hemel te schrijven.
Mocht je dit allemaal veel te ingewikkeld vinden, dan kun je misschien beter eerst een ander boek van Durlacher lezen, want hij heeft nog meer boeken geschreven over zijn jeugd en zijn verblijf in de kampen. Om je voor te bereiden op Strepen aan de hemel, zou je heel goed eerst Drenkeling, kinderjaren in het Derde Rijk kunnen lezen. Je begrijpt dan de gebeurtenissen in Strepen aan de hemel beter.
Om over na te denken
Bestaan er onvergeeflijke daden? Of moeten we uiteindelijk iedereen elke misdaad kunnen vergeven?
Valt alles wat er in de oorlog gebeurd is te begrijpen? Moeten we alles willen begrijpen?
Hoe vangen we tegenwoordig vluchtelingen op? Zijn we hartelijk of houden we liever de deur dicht?
Vind jij het belangrijk dat we nog steeds de doden herdenken op 4 mei?
Wat anderen van dit boek vonden
'Ik vind de gebeurtenissen in het boek waarschijnlijk en geloofwaardig, omdat ik weet dat het echt is gebeurd. Maar ik vind de gebeurtenissen vooral schokkend en onaanvaardbaar. Het maakt niet uit hoeveel ik erover lees, nog steeds kan ik bijna niet geloven dat alles werkelijkheid is geweest.'
Anoniem, 4 vwo, op: scholieren.com
'Ik wist dat Durlacher een overlever was van de oorlog en ik wilde zijn verhaal wel eens lezen. Hij vroeg zich namelijk af waarom niemand iets deed terwijl de plannen van Hitler al lang bekend waren bij de Geallieerden. Vooral die vraag vind ik scherp en erg moeilijk te beantwoorden. Het waren andere tijden.'
Anoniem, 6 vwo, op: scholieren.com
'In eerste instantie zou ik zeggen saai en geen aanrader maar then again... Hij beschrijft de situatie binnen de kampen zo goed dat ik vind dat men het toch een keer moet hebben gelezen. En de proloog overslaan want die is echt op zo een manier geschreven dat je die echt moet willen bestuderen.'
Joey, 5 havo, op: scholieren.com
Uittreksel
Log in met je biebpas en bekijk het uittreksel in de Uittrekselbank. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensie
Log in met je biebpas en bekijk de recensie in LiteRom. In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Gerhard Durlacher
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Jeroen Brouwers
-
Harry Mulisch
-
Frederik van Eeden
-
Multatuli
-
Hafid Bouazza
-
Erwin Mortier